Background

Orehova potica z rozinami

Slastna domača orehova potica prinaša edinstven užitek, ki ga ni mogoče primerjati z ničemer. Ta recept vam omogoča, da pripravite dva ogromna pekača te okusne sladice.

Sestavine

👤
  • 800 g fine bele gladke moke
  • 1 žlica nastrgane limonine lupine
  • 120 g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 63 g kvasa (1 kocka in pol)
  • 2 dlmleka
  • 150 gmaslo
  • 1 žlica kisle smetane
  • 5 rumenjakov
  • 4 žlic ruma
  • 1 ščepec soli
  • ---
  • NADEV
  • 2 jajci
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica nastrgane limonine lupine
  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici kisle smetane
  • 100 g čokolade v prahu
  • 100 g masla
  • 1 ruma
  • 150 g rozin
  • ---
  • OREHI
  • 400 g kisle smetane
  • 2 dl sladke smetane
  • 5 dag sladkorja
  • 650 g mletih orehov

Podrobnosti

Postopek

  • V večjo posodo presejemo moko in ji primešamo limonino lupinico, vanilijev sladkor ter navaden sladkor. Na sredini moke naredimo jamico.
  • V skodelico nadrobimo kvas, ga prelijemo s štirimi žlicami toplega mleka in dobro premešamo, da nastane gladka zmes. Zmes vlijemo v jamico v moki in popršimo z malo moke. Pustimo vzhajati 5 minut.
  • V kozici stopimo maslo, ga nekoliko ohladimo in prilijemo k testu. Vse skupaj dobro pregnetemo. Dodamo kislo smetano in rumenjake ter ponovno dobro pregnetemo. V preostalo mleko za testo dodamo rum in sol, premešamo in segrejemo. Nato toplo mleko po delih prilivamo testu in medtem večkrat pregnetemo. Testo mora biti na koncu gladko in voljno ter se ne sme oprijemati rok in posode.
  • Testo pokrijemo in pustimo počivati na toplem, dokler se njegova prostornina ne podvoji, kar običajno traja približno eno uro. Nato testo dobro pregnetemo, oblikujemo v kepo, pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 45 minut.
  • Medtem pripravimo nadev. V kozico damo kislo smetano, sladko smetano in sladkor. Zmes dobro premešamo in zavremo. Mlete orehe stresemo v skledo in jih poparimo z vrelo smetanovo zmesjo ter pustimo, da nabreknejo.
  • Jajci ločimo na rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjakom dodamo žličko cimeta, vanilijev sladkor, naribano limonino lupinico, sladkor, kislo smetano in čokolado v prahu ter vse skupaj umešamo v gladko zmes. V kozici stopimo maslo in ga umešamo v zmes. Dodamo še orehe in dobro premešamo. Na koncu zmesi dodamo še beljakov sneg, da je nadev gladek in nekoliko tekoč.
  • Testo razdelimo na dva dela. Vsak del na pomokanem prtu razvaljamo v pravokotnik debeline približno en centimeter. Testo namažemo z nadevom (približno 5 mm debelo) in po vrhu enakomerno posujemo namočene rozine. Ob robovih pustimo za prst prostora.
  • Testo s prtom zvijemo natančno in čim bolj na tesno, da preprečimo nastajanje mehurjev med peko. Pripravljeni potici položimo v dobro namazana pekača.
  • Potici potlačimo in na več mestih prebodemo s pletilko. Pekača postavimo v pečico, ogreto na 50 °C, in pustimo potici vzhajati pol ure. Nato temperaturo pečice povečamo na 190 °C in pečemo 10 minut. Temperaturo zmanjšamo na 160 °C in pečemo še eno uro, da potici po vrhu postaneta zlatorjavi. Preden potici vzamemo iz pečice, s pletilko preizkusimo, ali sta pečeni: če je igla suha in skoraj čista, je potica pečena.
  • Pečeni potici vzamemo iz pečice in ju pustimo, da se ohladita. Nato ju razrežemo in postrežemo.
  • Dodatni nasveti

    Preverjanje pečenosti potice s pletilko je zelo pomembno, da se prepričate, da je pečena do konca. Če želite, da potica ohrani svojo svežino dlje časa, jo shranite v nepredušno zaprti posodi.

    Login to enjoy full advantages

    Please login or subscribe to continue.

    Go Premium!

    Enjoy the full advantage of the premium access.

    Stop following

    Unfollow Cancel

    Cancel subscription

    Are you sure you want to cancel your subscription? You will lose your Premium access and stored playlists.

    Go back Confirm cancellation